Șeful Wagner s-a dezlănțuit asupra armatei ruse și-l amenință pe Putin. Gestul care l-a înfuriat pe Prigojin

de: Cătălina Burghelea
06 03. 2023

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, acuză că reprezentantul său nu a fost lăsat să intre în cartierul general al armatei ruse din Ucraina. Anterior, într-o înregistrare video, „bucătarul lui Putin” s-a plâns din nou că nu a primit muniţie de săptămâni întregi.

Șeful Wagner este furios pe armata rusă

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, susține că un reprezentant al său a fost exclus, luni dimineaţă, din sediul comandamentului militar rus din Ucraina, după ce, cu o zi înainte, într-o înregistrare video mai puţin obişnuită, el se plânsese că nu a primit muniţie de săptămâni întregi. Acesta a invocat inclusiv posibilitatea unei înfrângeri a rușilor la Bahmut, deşi trupele ucrainene par să bată în retragere ordonată din oraş.

Evgheni Prigojin amenință cu retragerea din Bahmut

Tensiunile între Wagner și armata rusă se adâncesc tot mai mult. Evgheni Prigojin s-a plâns că reprezentantului său i-a fost refuzat, luni, accesul la sediul Comandamentului militar rus din Ucraina. Fondatorul mercenarilor relatează că incidentul a avut loc la o zi după ce solicitase urgent muniţie de la comandantul „operaţiunii militare speciale”. În plus, el nu a ezitat să amenințe că o retragere a trupelor sale din Bahmut ar prăbuși linia frontului.

„Pe 5 martie am scris o scrisoare comandantului despre necesitatea urgentă de a aloca muniţie. Pe 6 martie, la ora 8 dimineaţa, reprezentantului meu la sediul central i s-a anulat permisul şi i s-a refuzat accesul”, a spus Prigojin prin intermediul serviciului său de presă.

Dispută cu Valeri Gherasimov

De la jumătatea lunii ianuarie, operațiunea rusă în Ucraina este comandată personal de şeful Statului Major General, generalul de armată Valeri Gherasimov, cu care Prigojin nu se află în cele mai bune relaţii. Deși gruparea sa privată a dus mare parte din cele mai grele lupte pentru oraşul ucrainean Bahmut, șeful mercenarilor se plânge că actuala conducere militară îi minimalizează contribuţia.

„Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este vorba doar de birocraţie obişnuită sau de o trădare”, a transmis, duminică, Prigojin.

Linia frontului s-ar putea prăbuși

Într-o înregistrare video publicată la sfârşitul săptămânii, oligarhul sângeros a avertizat că frontul rus din apropiere de Bahmut s-ar putea prăbuşi, dacă trupele sale nu vor primi muniţia promisă de Moscova în februarie.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuşi. Situaţia nu va fi dulce pentru niciuna dintre formaţiunile militare care protejează interesele ruseşti”, a afirmat el.

Vineri, Prigojin declarase că „unităţile sale au înconjurat Bahmutul”, unde luptele s-au intensificat în ultima săptămână, după luni de război de uzură, armata rusă atacând din trei părţi. Iar astăzi, el a precizat: „Continuăm să zdrobim Forţele Armate ale Ucrainei lângă Bahmut”.

Dincolo de avertismentul lui Prigojin că Wagner s-ar putea retrage din luptele de la Bahmut, dacă nu primește muniţie, oficialii militari şi analiştii ucraineni au dezvăluit că liderii Brigăzii 155 a Rusiei, care luptă în apropierea oraşului Vuhledar (la sud de Bahmut), s-ar împotrivi ordinelor de atac, după ce au suferit pierderi severe.